Wednesday, December 24, 2008

Zaburzenia lipidowe - Cybulska Barbara, Kłosiewicz-Latoszek Longina, Cichocka Aleksandra

Zaburzenia lipidowe - Cybulska Barbara, Kłosiewicz-Latoszek Longina, Cichocka Aleksandra Na powstawanie zmian miażdżycowych w tętnicach wpływają przede wszystkim zaburzenia lipidowe (m.in. nadmiar cholesterolu lub zbyt małe stężenie „dobrego" cholesterolu HDL w osoczu krwi), a także nadciśnienie tętnicze, palenie papierosów, otyłość, cukrzyca, mała aktywność fizyczna. Właściwe odżywianie i zdrowy tryb życia mogą jednak nawet w takich przypadkach zminimalizować ryzyko wystąpienia groźnych chorób układu krążenia, prowadzących m.in. do zawału serca lub udaru mózgu.
W naszym poradniku Czytelnik znajdzie rady: jak zmienić dietę, jakich potraw należy unikać, a z jakich produktów przyrządzać posiłki, by poprawić stężenia lipidów we krwi. Propozycje tygodniowych jadłospisów i przepisy kulinarne ułatwią zastosowanie wskazanej diety.

Zaburzenia lipidowe - Cybulska Barbara, Kłosiewicz-Latoszek Longina, Cichocka Aleksandra


No comments:

Post a Comment